‘De gemeenten 3 miljard korten, gaat álle ministeries pijn doen’

Jan van Zanen: „Juist gelet op de thema’s die we nu hebben – klimaat, asiel, wonen – moet je meerjarig investeren.”

Foto Lars van den Brink

Interview

Jan van Zanen | scheidend VNG-voorzitter In acht jaar tijd is de verhouding Rijk-gemeenten weinig verbeterd. „Vaak worden gemeenten gezien als franchise van de overheid.”

Hij wil het „positief” houden in zijn laatste dagen als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Rijk, zegt Jan van Zanen, „kan niks zonder gemeenten”. En de landelijke overheid doet „zijn stinkende best” voor de inwoners van Nederland.

Maar niet veel later in het gesprek heeft VVD’er Van Zanen het over de manier waarop het kabinet volgens hem „eenzijdig” heeft besloten de financiering van gemeenten anders te gaan regelen, zonder die medeoverheid te kennen. En hij spreekt over de 3 miljard euro die gemeenten kwijtraken, waardoor volgens hem opnieuw forse bezuinigingen dreigen op lokale voorzieningen. Hij noemt het „niet een greep uit de kas, maar het scheelt niet veel”.

De vraag was hoe de verhoudingen tussen rijksoverheid en lokale overheid zijn veranderd in de acht jaar dat Van Zanen voorzitter was van de VNG. Toen hij begon, in 2015, was er net een groot aantal taken overgeheveld van Rijk naar gemeenten. Dat was hun wens, met als achterliggende gedachte dat lokale overheden dichter bij de burger staan en dus beter kunnen inschatten welke (jeugd)zorg er nodig is.

Die decentralisatie ging gepaard met bezuinigingen. En omdat de inkomsten van gemeenten voor gemiddeld 70 procent van het Rijk vandaan komen, gestort in het Gemeentefonds, was het gevolg dat veel gemeenten financieel in de knel kwamen. Dat zette de verhoudingen op scherp.

Zó scherp, dat burgemeesters en wethouders in juli 2020 demonstreerden bij het Binnenhof om duidelijk te maken dat voorzieningen in gevaar kwamen. Ze moesten snijden in de budgetten voor schoolgebouwen, bibliotheken en buurthuizen, en groen- en wegonderhoud. Zó scherp ook, dat er een ‘commissie van wijzen’ aan te pas moest komen om een conflict tussen Rijk en gemeenten over jeugdzorgtekorten op te lossen, die tot de conclusie kwam dat die laatste structureel miljarden te weinig geld kregen.

Ravijn van 2026

Het huidige kabinet leek te beseffen dat er meer geld nodig is. Van Zanen zegt: „In het regeerakkoord is alles keurig geregeld voor 2023, ’24 en ’25. En ik kan best zeggen dat het Gemeentefonds goed is gevuld.”

Bovendien is de zogenaamde ‘opschalingskorting’ bevroren, een korting op het Gemeentefonds oplopend tot bijna 1 miljard in 2025. Die was opgelegd omdat gemeenten door gedwongen fuseren kosten zouden besparen. Maar de fusies tot 100.000-plus-gemeenten gingen nooit door, terwijl de korting tot voor kort wél in de boeken stond.

Maar dan barst Van Zanen los over wat er ná 2025 gebeurt, de nieuwe manier waarop het Rijk „eenzijdig” heeft bepaald hoe het Gemeentefonds wordt gevuld. Daardoor krijgen gemeenten in 2026 in totaal 3 miljard euro minder, en de opschalingskorting komt weer terug. Voor 2027 wordt compensatie beloofd, maar 2026 wordt in gemeenteland gezien als „een ravijn”.

Lees ook dit artikel: Zes op de tien gemeenten vanaf 2026 in rode cijfers

Van Zanen zegt: „Het Rijk gaat 1 procent bezuinigen. Maar 3 miljard op het Gemeentefonds is 8 procent.” Hij krijgt van ministers en Tweede Kamerleden te horen dat het Gemeentefonds „een heel grote begrotingspost is. ‘Daar kan toch wel iets van af?’”

„Voor hen is het een abstractie. Maar je moet het Gemeentefonds delen door 342 gemeenten en 17,5 miljoen inwoners. Voor wie al die voorzieningen worden betaald. Geen dingen die we voor de gezelligheid doen. Of omdat we maar wat te kiezen hebben. We worden geacht een aantal taken uit te oefenen, door het Rijk bepaald, door het Rijk omschreven, door het Rijk geregeld, dat iedereen er recht op heeft.”

Waarschuwingen

De VNG heeft een enquête gehouden onder haar leden, met als vraag wat de effecten zijn van die 3 miljard euro. De meeste gemeenten gaan investeringen uitstellen, en onderhoud aan wegen, bruggen en gebouwen. Of de dienstverlening aan inwoners afschalen: gemeentehuizen die korter opengaan, afval dat eens in de twee weken wordt opgehaald in plaats van wekelijks – 30 procent geeft aan opnieuw bibliotheken of buurthuizen te moeten sluiten.

Van Zanen: „Of je nu een groei- of krimpgemeente bent, groot, klein, rijk, arm. Hier loopt iedereen tegenaan. Juist gelet op de thema’s die we nu hebben – klimaat, asiel, wonen – moet je meerjarig investeren.” Hij waarschuwt: „Dit gaat álle ministeries pijn doen.”

Hij waarschuwt ook dat inwoners „zich onzeker voelen”, wat nu al „tot gedoe leidt”. Hij wijst erop dat burgemeesters, wethouders en raadsleden worden bedreigd: „Zij moeten aan de lat, in zaaltjes uitleggen wat er gebeurt.”

Lees ook dit artikel: ‘Deze raad wil Zoetermeer niet kapot bezuinigen’

De VNG heeft in politiek Den Haag soms het imago van een ‘Vereniging Nooit Genoeg’, ze pleit áltijd voor meer geld. Van Zanen reageert fel: „Dat geld steken we niet in onze zak.” Hij zegt: „Ieder jaar komen er 125.000 inwoners bij, dat is ongeveer de gemeente Zoetermeer. Al die mensen hebben ook zorg nodig, rijden ook over straat, gaan ook naar de bibliotheek.”

Hij zegt ook: „Vaak worden gemeenten behandeld als een soort uitvoeringskantoor. Als een franchise van de rijksoverheid. Ja sorry, maar dat werkt dus niet zo. Wij zijn een autonome overheid, rechtstreeks gekozen door de bevolking.”

Spanning zal er „altijd zijn tussen de overheidslagen. Zo heeft Thorbecke het ook bedoeld”, zegt hij. Maar hij hoopt vooral dat die 3 miljard euro „een foutje is” dat hersteld zal worden.